Broodkruimel

Zuurstof

ZUURSTOF

Wat is zuurstof - zuurstof in cilinders - vloeibare zuurstof - productie van zuurstof ter plaatse - toepassingstechniek met zuurstof - zuurstof kopen

Zuurstof is O2

Wat is zuurstof ? Zuurstof is een atoom, met symbool O en atoomnummer 8 en atoommassa 15,999, dat in de natuur voorkomt als chemisch element O2. Het werd in de 18de eeuw ontdekt door Joseph Priestly, Antoine Lavoisier en Carl Wilhelm Scheel. Zuurstof is de basis voor het biologisch leven op aarde. Zuurstof is een hoog oxiderend niet-metaal dat snel oxiden vormt met andere elementen en verbindingen in een exotherme reactie. Lucht bestaat uit 20,8 % zuurstof, 78 % stikstof en nog enkele edelgassen (Argon, Helium, Neon en Xenon).
 

Toepassingen

Zonder zuurstof zou u deze tekst niet kunnen lezen. Telkens als u inademt, nemen uw lichaam longen zuurstof uit de lucht en wordt de zuurstof gebruikt voor interne verbrandingsprocessen. Die zorgen ervoor dat u uw lichaamstemperatuur behoudt en dat uw hersenen werken.

Voor een aantal toepassingen moet er stikstof uit de lucht worden verwijderd om de zuiverheid van de lucht te verhogen tot 99,5 % meer.

Er zijn verschillende toepassingsgebieden:

•    Beademing: in de medische sector krijgen de patiënten extra zuurstof toegediend en ook in de luchtvaart krijgen de passagiers de nodige extra zuurstof. Voor de medische toepassingen bestaat er een specifieke wetgeving.
•    Voedingssector: in speciale verpakkingen om de houdbaarheid van de producten te verhogen.
•    Lassen, en metaalverwerking en chemie: er wordt gebruik gemaakt van zuivere zuurstof om verbrandingsprocessen te optimaliseren en minder koolzuur uit te stoten. De zuurstof wordt in luchtsplitsers gedaan om de lucht vloeibaar te maken en te splitsen in vloeibare stikstof, vloeibare zuurstof en edelgassen. Daarna wordt de kwaliteit van de zuivere zuurstof getest. Ofwel wordt de zuurstof geleverd in flessen ofwel kan u een zuurstoftank kopen. 
 

Zuurstofgasflessen (zuurstofcilinders)

Er bestaan gasflessen in verschillende groottes en met een verschillende druk. Naargelang de soort gas in de fles heeft de ‘schouder’ van de fles een verschillende kleur, die gestandaardiseerd is onder de Europese norm EN 1089-3. In het geval van zuurstof is dit wit. Bij medische zuurstof krijgt de rest van de fles nog een specifieke kleur. Een overzicht van de verschillende kleuren van de gasflessen vindt u hier.

Een zuurstoffles van 300 bar bevat tot 50% meer zuurstofgas dan een gasfles van 200 bar. Dit is de hoogst mogelijke druk. Omwille van het hoge risico bij het afvullen van dit sterk oxiderende gas gaat de voorkeur uit naar flessen van 300 bar (gekoppelde systemen van 8-12 cilinders).

Zoals alle flessen worden onze gasflessen aan de binnenzijde behandeld, gedroogd en chemisch passief gemaakt. Zo kunnen we een optimale zuiverheid garanderen en vermijden dat onze klanten of onze medewerkers blootgesteld worden aan bepaalde risico’s doordat de gasflessen niet goed zijn behandeld door de vorige gebruiker.

Omdat de flessen in verschillende vormen en drukken bestaan, is het belangrijk dat het juiste toebehoren wordt geleverd. Zo kan het gas onder de juiste druk en met de juiste stromingssnelheid naar uw toepassing worden geleid. Bij flessen die geen 300 bar druk bevatten varieert de schroefdraad van land tot land.
 

Zuurstof kopen

U kunt als bedrijf of als particulier zuurstofgas aankopen bij één van onze verdeelpunten in België. De meeste klanten bestellen onze flessen online of telefonisch. Naargelang het verdeelpunt kunt u de flessen afhalen of bij u thuis laten leveren. Bel ons voor meer informatie over de leveringsmogelijkheden.
De flessen zijn verkrijgbaar in verschillende formaten. We bieden een volledig gamma aan medische zuurstof en zuurstofgassen, gaande van industrieel argon tot hoge kwaliteitsgassen.

 

End of page Contact form

Contact me

Give me extra information about the content of this page

Verdeelpunten

EEN NETWERK VAN GASCENTRA DAT ZICH UITSTREKT TOT DE KLANTEN

Gascentra bij u in de buurt - Afhaal- of leveringskeuze - Perfect passende hardware - Bestelmogelijkheden - Veiligheidsaspecten

Messer info over toepassingen met zuurstof