Broodkruimel

Acetyleen

ACETYLEEN

Wat is acetyleen-acetyleen in cilinders - aanhangerlevering van acetyleen -alternatieve brandstofgassen - toepassingstechniek met acetyleen - aankoop acetyleen

Acetyleen is C2H2  

Acetyleen of ethyn is een chemische anorganische verbinding tussen koolstof en waterstof. Acetyleen werd in de 19de eeuw ontdekt door Edmund Davy en herontdekt door Marcelin Bertholot.  Acetyleengas is een zeer reactief en explosief gas dat wordt gebruikt in verbrandingsprocessen waar een hoge temperatuur is vereist.
 

Toepassingen van acetyleen

Snijprocessen: acetyleen wordt in de metaalverwerking (schrootbewerking, scheepsbouw) vooral gebruikt om te snijden. Door de hoge temperatuur kan het metaal snel worden doorgesneden
Autogeen lassen: door de verbranding van acetyleen met zuurstof ontstaat een zeer hete acetyleenvlam waarmee het metaal wordt gesmolten. Het wordt ook gebruikt om vervormingen uit een metaalstructuur weg te werken.
Niche-toepassingen: acetyleenroet wordt bijvoorbeeld gebruikt als smeermiddel.
 

Acetyleen-gasflessen

Er bestaan gasflessen in verschillende groottes en met een verschillende druk. Naargelang de soort gas in de fles heeft de ‘schouder’ van de fles een verschillende kleur, die gestandaardiseerd is onder de Europese norm EN 1089-3. In het geval van acetyleen is dit kastanjebruin. Een overzicht van de verschillende kleuren van de gasflessen vindt u hier.

De flessen mogen niet met zuiver acetyleengas worden gevuld omwille van het explosiegevaar. Daarom wordt de acetyleengasfles volledig gevuld met een poreuze massa waarin een organisch solvent (DMF of aceton) wordt opgelost.

De beschikbare druk aan de uitgang van de fles is afhankelijk van de snelheid waarmee het acetyleen zich uit het oplosmiddel kan lostrekken. Zorg ervoor dat er altijd een terugslagventiel op de leiding naar de acetyleenfles bevestigd is. Als de vlamsnelheid van het acetyleen groter wordt dan de gassnelheid, kan de vlam in de fles terugslaan en de fles doen exploderen. Lees daarom zeker eerst de veiligheidsinstructies! 

Voor grote afnemers is acetyleen ook verkrijgbaar in bundels (gekoppelde systemen van 8-20 flessen). Voor heel grote afnemers worden de gasflesbundels op een oplegger gemonteerd. Omwille van de risico’s van acetyleen bieden we alternatieve gassen aan, naargelang de behoefte van onze klanten. Bel onze specialisten voor meer informatie.

Acetyleenflessen kopen

U kunt acetyleengas kopen bij één van onze depots in Nederland. De meeste klanten bestellen onze flessen online of telefonisch. Naargelang het verdeelpunt kunt u de flessen afhalen of bij u thuis laten leveren. Bel ons voor meer informatie over de leveringsmogelijkheden.

 

Contentverzamelaar

Verdeelpunten

EEN NETWERK VAN GASCENTRA DAT ZICH UITSTREKT TOT DE KLANTEN

Gascentra bij u in de buurt - Afhaal- of leveringskeuze - Perfect passende hardware - Bestelmogelijkheden - Veiligheidsaspecten

End of page Contact form

Contact me

Give me extra information about the content of this page