Broodkruimel

Koolstofdioxide

KOOLSTOFDIOXIDE

Wat is koolstofdioxide - koolstofdioxide in cilinders - vloeibare koolstofdioxide - droogijs (vaste koolstofdioxide) - toepassingstechniek met koolstofdioxide - aankoop koolstofdioxide

Koolstofdioxide is CO2

Koolstofdioxide, of kortweg kooldioxide, is een chemische anorganische verbinding tussen koolstof en zuurstof. Het ontstaat tijdens verbrandings- en oxidatieprocessen in de natuur. Koolstofdioxide werd in de 18de eeuw ontdekt door de Brusselaar Jan Baptista van Helmont.
 

Toepassingen van koolstofdioxide

•    Inertisering: koolstofdioxide biedt het voordeel dat het bij lagere temperaturen niet op andere gassen reageert. Zo kan brandgevaar worden vermeden als het zuurstofgehalte met enkele procenten verlaagd wordt en door koolstofdioxide vervangen wordt. Dit wordt toegepast bij de bewaring van levensmiddelen en op grotere schaal bij metallurgische en chemische processen.

•    Lassen en metaalverwerking: bij hogere temperaturen (zie Boudoir-evenwicht) ontstaat naast CO2 ook CO, dat kan reageren. Dit wordt vooral in de metaalverwerking en -productie gebruikt. De C in de CO zet zich in het metaal vast en verandert de oppervlakte-eigenschappen van het metaal. Er wordt veel gebruik gemaakt van dit effect bij het lassen en in de metaalverwerking (en ook in de chemie).

•    Blussen: door een verhoogde hoeveelheid CO2 in de lucht gaat je hart sneller slaan. Daarom wordt koolstofdioxide vaak gebruikt in blusgassen omdat mensen in een brandomgeving daardoor meer zuurstof uit de lucht kunnen halen. Wist u ook dat CO2 een vergelijkbaar effect heeft op de huid zoals Botox? (Het is enkel van veel kortere duur.)

•    Droogijs:  onder atmosferische druk is koolstofdioxide niet vloeibaar. Het krijgt onmiddellijk een vaste vorm (droogijs). Dit effect wordt onder meer gebruikt om medicinale componenten uit kruiden te halen.

•    Vriescapaciteit: koolstofdioxidegas wordt onder druk in een fles bewaard en behoudt daar zijn vloeibare vorm. De vloeistof in de gasfles kan ofwel als gas ofwel als vloeistof worden gebruikt. Als de koolstofdioxide in vloeibare vorm uit de fles komt, wordt het onmiddellijk koud droogijs. Deze koelcapaciteit kan worden gebruikt voor het schokvriezen van levensmiddelen, het gecontroleerd koelen van processen in de chemie en voor geneesmiddelenproductie. Er bestaan nog tal van andere niche-toepassingen van dit koelmiddel dat geen sporen achterlaat. Dit komt doordat het droogijs verdampt en terugkeert naar zijn natuurlijke omgeving, de lucht. Het wordt gebruikt voor het krimpen van koper en metaalbuizen in sanitaire installaties en zelfs voor het invriezen van water in de leidingen. Zo kan een verwarmingsinstallatie worden onderhouden zonder het water uit de leidingen te laten afvloeien.
 

CO2-flessen

Er bestaan gasflessen in verschillende groottes en met een verschillende druk. Naargelang de soort gas in de fles heeft de ‘schouder’ van de fles een verschillende kleur, die gestandaardiseerd is onder de Europese norm EN 1089-3. In het geval van zuurstof is dit grijs. Een overzicht van de verschillende kleuren van de gasflessen vindt u hier.

De druk in de koolzuurfles ontstaat door het natuurlijke evenwicht tussen de vloeistof in de fles en de omgeving: de gasdruk houdt de vloeistof onderaan in de fles en het gas komt vrij als u de fleskraan opent. Als u teveel gas aftapt, zal de gasdruk wel afnemen omdat de vloeistof niet snel genoeg kan verdampen. Daarom zijn CO2-flessen soms met een verwarmingselement uitgerust (of anders kunt u die kopen). Als u de vloeibare vorm verkiest, kunnen de flessen met een ‘duiktrechter’ worden geleverd. De vloeistof wordt dan door het gas naar boven gedrukt via een buis die tot aan de bodem van de fles reikt. De vloeibare CO2 wordt dan onmiddellijk tot droogijs omgevormd. Meestal wordt er aan de flesaansluiting een slang met een sneeuwhoorn gekoppeld om het droogijs te verdelen. Lees zeker de veiligheidsinstructies! Er zijn gevaren verbonden aan de koude van het droogijs en de druk die vrijkomt.

Zoals alle flessen worden onze gasflessen aan de binnenzijde behandeld, gedroogd en chemisch passief gemaakt. Zo kunnen we een optimale zuiverheid garanderen en vermijden dat onze klanten of onze medewerkers blootgesteld worden aan bepaalde risico’s doordat de gasflessen niet goed zijn behandeld door de vorige gebruiker. De koolzuurflessen moeten aan de binnenzijde droog blijven, anders dreigen ze te roesten. Daarom worden deze flessen om de 5 jaar getest, i.p.v. de voorgeschreven termijn van 10 jaar.
 

DROOGIJS UIT CO2-FLESSEN HALEN

Als u de voorkeur geeft aan de vloeibare vorm, kunnen de flessen worden geleverd met een "dip tube". De vloeistof wordt dan door het gas naar boven geduwd door een buis die tot op de bodem van de fles reikt. De vloeibare CO2 wordt dan onmiddellijk omgezet in droogijs. Een slang met een sneeuwhoorn wordt meestal aan de flesaansluiting bevestigd om het droogijs te verdelen. Lees zeker de veiligheidsinstructies! Er zijn gevaren verbonden aan de kou van het droogijs en de druk die vrijkomt.

CO2-gasflessen kopen

U kunt koolzuurgas kopen bij één van onze verdeelpunten in België. De meeste klanten bestellen onze flessen online of telefonisch. Naargelang het verdeelpunt kunt u de flessen afhalen of bij u thuis laten leveren. Bel ons voor meer informatie over de leveringsmogelijkheden.

Extra

Meer info over applicaties met koolstofdioxide (Engels)

Verdeelpunten

EEN NETWERK VAN GASCENTRA DAT ZICH UITSTREKT TOT DE KLANTEN

Gascentra bij u in de buurt - Afhaal- of leveringskeuze - Perfect passende hardware - Bestelmogelijkheden - Veiligheidsaspecten