We gebruiken cookies om inhoud te personaliseren, sociale media-functies te bieden en verkeer naar onze site te analyseren. U geeft toestemming voor het gebruik van cookies als u onze websites blijft gebruiken. Lees voor meer informatie de pagina over ons privacybeleid.
Webcontent weergeven

                

Webcontent weergeven

Koolstofdioxide - CO2

Koolstofdioxide is in beperkte hoeveelheden aanwezig in onze atmosfeer (0,03%). Het is een chemische molecule gevormd door een koolstofatoom en twee zuurstofatomen, beter gekend als: CO2. Onder normale temperaturen en druk is koolstofdioxide een kleurloos, geurloos, onbrandbaar en weinig reactief gas dat gemakkelijk oplost in water.

Koolstofdioxide kent vier verschijningsvormen: vloeibaar, gas, vast en superkritisch. Welke vorm CO2 aanneemt, hangt af van de temperatuur en de druk. Koolstofdioxide kan rechtstreeks worden gekocht in drie vormen:

  • vloeibaar: levering via vacu├╝mtrucks met vaste of losse reservoirs onder een druk van 20 bar of in gasflessen met stijgleiding
     
  • gasvormig: levering in gasflessen
     
  • vast: droogijs in platen, sticks of pellets

Als het voornaamste broeikasgas door menselijke activiteit, heeft koolstofdioxide een slechte naam. Bij Messer zien we het als een industrieel afvalproduct dat een waardevolle grondstof is in verschillende productieprocessen.