Broodkruimel

Stikstof

STIKSTOF

Wat is stikstof - stikstof in cilinders - vloeibare stikstof - productie van stikstof ter plaatse - toepassingstechniek met stikstof - aankoop van stikstof

Stikstof is N2

Stikstof is een atoom, met symbool N,  atoomnummer 7 en atoommassa 14,0067, dat in de natuur voorkomt als chemisch element N2. Het werd in de 18de eeuw ontdekt door Daniel Rutherford. Bij een normale omgevingstemperatuur is stikstof een gas (stikstofgas), maar als je het afkoelt tot een temperatuur van -195,76°C, wordt stikstof een vloeistof (vloeibare stikstof). Stikstof is een essentieel element van het biologische leven op aarde. Stikstof zit in eiwitten, in uw DNA en de organische componenten van dieren. Stikstofgas is een inert gas en is het hoofdbestanddeel van lucht. Lucht bestaat uit 78 % stikstof, 20,8 % zuurstof en nog enkele edelgassen (Argon, Helium, Neon en Xenon).
 

Toepassingen van stikstof

•    Inertisering: stikstof biedt het voordeel dat het bij normale omgevingstemperaturen niet op andere gassen reageert. Zo kan brandgevaar worden vermeden als het zuurstofgehalte met enkele procenten verlaagd wordt en door stikstof vervangen wordt.  Het inert dragergas wordt gebruikt bij meetmethoden, bij de bewaring van levensmiddelen en op grotere schaal bij metallurgische en chemische processen.

•    Vriescapaciteit: stikstofgas wordt omgevormd tot vloeibare stikstof als het op een lage temperatuur wordt gebracht (-195,76° C). Deze koelcapaciteit kan worden gebruikt voor het schokvriezen van levensmiddelen (ze behouden hun vochtigheid doordat de celwanden niet worden beschadigd), het vriesdrogen (het water uitvriezen), het gecontroleerd koelen van processen in de chemie en voor geneesmiddelenproductie. Er bestaan nog tal van andere niche-toepassingen van dit koelmiddel dat geen sporen achterlaat. Dit komt doordat het droogijs verdampt en terugkeert naar zijn natuurlijke omgeving, de lucht. Een andere omgeving is de moleculaire keuken, waar gebruik wordt gemaakt van vloeibare stikstof om bijzonder aantrekkelijke gerechten en unieke combinaties te creëren.

Enkel bij zeer hoge temperaturen verbindt stikstof zich met zuurstof. Dan ontstaan er stikstofoxiden  (NO, NOx en NOx). Bekende voorbeelden zijn de verbrandingsmotor en bepaalde lasprocessen. In dit geval wordt het stikstof dan vervangen door nog meer inerte gassen zoals argon en helium.
 

Stikstofflessen (stikstofcilinders)

Er bestaan gasflessen in verschillende groottes en met een verschillende druk. Naargelang de soort gas in de fles heeft de ‘schouder’ van de fles een verschillende kleur, die gestandaardiseerd is onder de Europese norm EN 1089-3. In het geval van stikstof is dit zwart. Een overzicht van de verschillende kleuren van de gasflessen vindt u hier. Een stikstoffles van 300 bar bevat tot 50% meer zuurstofgas dan een gasfles van 200 bar. Dit is de hoogst mogelijke druk.

Zoals alle flessen worden onze gasflessen aan de binnenzijde behandeld, gedroogd en chemisch passief gemaakt. Zo kunnen we een optimale zuiverheid garanderen en vermijden dat onze klanten of onze medewerkers blootgesteld worden aan bepaalde risico’s doordat de gasflessen niet goed zijn behandeld door de vorige gebruiker.

Omdat de flessen in verschillende vormen en drukken bestaan, is het belangrijk dat het juiste toebehoren wordt geleverd. Zo kan het gas onder de juiste druk en met de juiste stromingssnelheid naar uw toepassing worden geleid. Bij flessen die geen 300 bar druk bevatten varieert de schroefdraad van land tot land.
 

Vloeibare stikstof in flessen

Om de temperatuur van vloeibare stikstof laag te houden moet de stikstof in een thermosfles worden bewaard. U kunt deze thermosfles (dewarvat, cryogene tank of mini-bulk) aankopen of huren. Door de extreem lage temperaturen moeten de veiligheidsvoorschriften strikt worden nageleefd. Zo is het aangewezen om cryogene beschermhandschoenen of andere speciale beschermhandschoenen te dragen.

Stikstof kopen

U kunt als bedrijf of als particulier stikstofgas kopen bij één van onze verdeelpunten in Nederland. De meeste klanten bestellen onze flessen online of telefonisch. Naargelang het verdeelpunt kunt u de flessen afhalen of bij u thuis laten leveren. Bel ons voor meer informatie over de leveringsmogelijkheden.
Bestel uw stikstof online

Verdeelpunten

EEN NETWERK VAN GASCENTRA DAT ZICH UITSTREKT TOT DE KLANTEN

Gascentra bij u in de buurt - Afhaal- of leveringskeuze - Perfect passende hardware - Bestelmogelijkheden - Veiligheidsaspecten

Contentverzamelaar

Meer info over applictions met stikstof (Engels)